Muzeul Aurului Brad

Colecția mineralogică din Brad, cunoscută sub denumirea de Muzeul Aurului, este unică în Europa. Muzeul Aurului din Brad a luat ființă în 1896 când un geolog neamț a strâns câteva piese găsite în minele din zonă. În cursul anilor la Muzeul Aurului de la Brad s-a adunat cea mai mare colecție de piese din aur nativ din Europa.
Remarcabile sunt exponatele cu aur nativ, originare din Munții Metaliferi. Printre formele cele mai spectaculoase sunt steagul dacilor, șopârlele din aur și un cristal pentagonal, unic în lume. Colecția are peste 1.300 de exponate din aur găsite în minele din țară și din toată lumea. Niciunul din exponate nu a fost prelucrat de vreun meșter aurar sau bijutier, acesta fiind unul dintre elementele speciale care definesc unicitatea Muzeului.
Un alt element de atractie il reprezinta colecția mineralogică, are peste 800 exponate provenind din toată lumea, iar o vitrină prezintă câteva dintre mineralele care au fost identificate pentru prima oară în lume în zăcăminte din România.
Muzeul a fost renovat timp de 5 ani și redeschis publicului în decembrie 2012.
Sursa = Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *