Salina Ocnele Mari

Altitudine fata de nivelul marii: 226 m ; diferenta de nivel fata de intrare in galeria de acces = 29 m; lungimea galeriei de acces = 1800 m ; suprafata amenajata = 10.000 mp; inaltimea camerelor = 8 m.
In evul mediu exploatarea sarii are o deosebita importanta, devenind monopol domnesc. Un avint deosebit capata exploatarea de la Ocnele Mari in timpul domniei lui Constantin Brincoveanu, sarea de la Ocnele Mari devenind o sursa importanta , aducatoare de venituri.
Incepind cu secolul XVIII, se mentioneaza in toate documentele vremii de importanta acesteia in Tarile Romanesti. Exploatarea de sare de la Ocnele Mari este unica si cea mai importanta din sud-vestul Romaniei ( de aici si denumirea de Ocnele Mari).
La inceputul secolului XVIII se sapa la Ocnele Mari prima mare gura de ocna pe partea stinga a Piriului Sarat in locul denumit „Carpinis”, dar care se surpa dupa o scurta perioada de exploatare. Imediat se deschide o alta gura de ocna, de aceleasi proportii la 1 km departe de prima , dar se surpa si ea , ramanind in locul ei un lac sarat numit ” Din Brazi”.
Pe proprietatea Eforiei Spitalelor Civile la inceputul secolului XIX, se sapa doua guri de ocna la 400 m departare de cea amintita mai sus. Din aceste guri alipite si despartite cu un gard de nuiele s-a extras sare 15 ani , dupa care , din cauza terenului , aceasta se surpa lasind la suprafata lacul sarat care exista si azi numit ” Balta Rosie”, denumire primita datorita multimii de bacterii si viermisori iodofagi.
Au mai fost deschise si alte exploatari mai sus, spre Ocnita, pe malul sting si drept al Piriului Sarat, dar care in timp s-au surpat.
Exploatarea sistematica a zacamintului a inceput la jumatatea secolului XIX in zona Ocnita ( Salina Veche). In prima salina sistematizata ( Mina ” Sf. Ioan Vechi”) , deschisa la 1836 , exploatarea s- a facut in camere cu profil ogival ( ocne in forma de clopot) , avind intre camere doi stilpi de sustinere si doua puturi cu crivace. Puturile se numeau ” Sfantul Ioan cel Vechi” si ” Sfantul Nicolae” , salina deschisa fiind exploatata pina in anul 1895 . Mina a avut cinci camere , rambleate , incepind cu anul 1950 .
Pina la saparea putului ” Sf.Ion cel Nou” , au mai fost deschise doua mine , nesistematizate , care s-au surpat , la suprafata formindu-se lacuri .
In anul 1891 au inceput lucrarile la putul ” Sf.Ion cel Nou” iar in anul 1894 a inceput exploatarea la mina ” Sf.Ion cel Nou” . Mina avea 4 camere ogivale , central , fiind amplasat ” Putul Sf.Ion cel Nou ” care era dotat cu o masina de extractie cu aburi , fiind prima instalata in tara . Exploatarea a continuat pina in anul 1957 cind mina a fost inchisa datorita unor surpari.
Dupa ce se sapa putul ” Sf.Petru” ( 1926 – 1936) , in anul 1937 se deschde mina ” Pavel” ( Mai tirziu a fost denumita Mina „1 Mai”), unde exploatarea s-a facut prin 8 camere trapezoidale ( camerele I ,II ,III si IV deschise in anul 1936 si camerele V,VI,VII si VIII deschise in anul 1944 ). Pentru prima data in tara , la mina ” Sf.Petru ” se demonstreaza ca cea mai performanta metoda de exploatare este folosirea havezei pentru taiere , perforare si puscare cu explozivi. Pentru asigurarea aerajului a fost sapat un put . Exploatarea din aceasta mina s-a facut pina in anul 1963 cind a fost oprita definitiv , mina fiind surpata si inundata .Din aceasta salina s-a extras aproximativ 3,8 milioane tone sare gema.
Din anul 1959 pina in prezent zacamintul Ocnele Mari este exploatat prin doua metode de exploatare , pe cale umeda prin dizolvare cinetica – in sonde si pe cale uscata – in subteran la Salina Ocnele Mari . In anul 1993 au inceput lucrarile la mina noua de sare de la Ocnele Mari , in punctul Cocenesti .
Lucrarile miniere se desfasoara la nivelul a doua orizonturi – orizontul +226 si orizontul +210 , metoda de exploatare fiind cu camere mici si palieri patrati , actual cea mai moderna metoda de exploatare pe plan mondial .
Finalizarea exploatarii in aripa de vest a orizontului +226 a permis amenajarea in subteran a unui Punct turistic . Acesta cuprinde spatii de agrement , spatii de joaca , un muzeu cu exponate care arata istoria zonei din cele mai vechi timpuri pina in prezent , nu in ultimul rind , cea mai mare biserica subterana din Romania .
Sursa = salinaocnelemari.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *